0

Placebo – Battle for the Sun (2009) + turné

Článok venujem Martine Balogovej.

Hneď na začiatok musím povedať, že album sa skupine vydaril. Britská alternatívna rocková skupina Placebo, nám pripravila v poradí ich šiesty štúdiový album s názvom Battle for the Sun (2009). Album sa dostal na predajné pulty 15.marca, hneď prvé výsledky naznačovali, že album bude úspešný. Podľa slovenskej tlačovej agentúry SITA, album získal zlatú platňu k krajinách Nemecko, Švajčiarsko a Belgicko. Konali sa promo akcie, skupina odohrala tri koncerty vo Francúzsku a päť aprílových vystúpení v Anglicku a Škótsku (koncerty boli beznádejne vypredané). Pár zaujímavých fotiek som vybral z oficiálnej stránky, pre viac oficiálnych fotiek klikni TU.

Zloženie kapely:

Brian Molko (vokály, gitara, harmonika, klávesy, efekty a perkusie), Stefan Olsdal (gitara, basová gitara, klávesy a vokály), Steve Forest (bicie).

Zaujímavou novinkou je, že skupina sprístupnila celý svoj album pre svojich fanúšikov. Po prihlásení, máte možnosť 5 vstupov k celému albumu. Je to veľmi zaujímavá myšlienka. Sprístupnenie pesničiek začalo 29.mája o 9AM (GMT). Pripravených je 13.pesničiek. Pre japonský trh sa na CD objavila 14.pesnička „In a Funk“ (bonusová).

Postup je nasledovný:

  1. Najprv sa musíte registrovať (pre registráciu klikni TU), následne vyplníte svoje meno, krajinu a e-mail.
  2. Na e-mail vám bol zaslaní kód (heslo) … The playback code is: ……
  3. Nezabudnite rozlíšiť veľké a malé písmena.
  4. Pozor! Každý vstup (máte ich iba 5) vám umožňuje, počúvať album od začiatku do konca, ako náhle sa ukončí pesnička, kliknite na tlačidlo pokračovať na nasledujúcu pesničku. Bohužiaľ sa nedá skladba zastaviť, prípadne vrátiť späť. Ak zabudnete kliknúť na nasledujúcu pesničku, dlhšie ako 15. minút automaticky vám skonči možnosť vstupu. Dole sa odpočítava čas, postačuje na vypočutie pesničiek. Po skončení vás automaticky presmeruje na nové prihlásenie (využitie nového vstupu).
  5. Nezabudnite vstupov máte iba 5, využite ich v plnej miere.
  6. Prihlásiť sa môžete TU. (zadajte e-mail a heslo, ktoré vám bolo zaslané).
  7. Užívajte si pesničky (ps: ja som už využil dva vstupy).
  8. Nezabudnite, že album je chránený autorským právom. Tak podporujte skupinu Placebo v prepise, zázname alebo distribúcii tejto hudby.
  9. Mier a láska.

Tracklist Battle for the Sun (2009):

1. Kitty Litter – 3:47
2. Ashtray Heart – 3:32
3. Battle for the Sun – 5:33
4. For What It’s Worth – 2:47
5. Devil in the Details – 4:28
6. Bright Lights – 3:24
7. Speak in Tongues – 4:06
8. The Never-Ending Why – 3:23
9. Julien – 4:43
10. Happy You’re Gone – 3:51
11. Breathe Underwater – 3:44
12. Come Undone – 4:37
13. Kings of Medicine – 4:14
14. In a Funk (Japanese Bonus Track)

Novinka z albumu, klip k pesničke For What It’s Worth.

Skupina Placebo si ma získala pesničkou Song To Say Goodbye z albumu Meds (2006).

Pár zaujímavých koncertných miest: (celý zoznam TU)

  • 05.jún.2009 Rock Am Ring / Rock Im Park, Germany
  • 20.jún.2009 Nova Rock, Burgenland, Nickelsdorf, Austria
  • 05.júl.2009 Heineken Open’er, Gdynia, Poland
  • 06.júl.2009 Rock For People Festival, Hradec Králové, Czech Republic
  • 15.august.2009 Sziget Festival, Budapest, Hungary

Discografia:

  • Placebo (1996)
  • Without You I’m Nothing (1998)
  • Black Market Music (2000)
  • Sleeping with Ghosts (2003)
  • Meds (2006)
  • Battle for the Sun (2009)

Možno ste si všimli, že spevák vyzerá ako žena. Ide o všeobecne známu vec, že Molko je bisexuál. Album Meds (2006), textovo aj obalom vystihoval sexualitu.

Album Battle for the Sun (2009) má podľa mňa veľa hitov, napr: mne sa páči Kitty Litter, Ashtray Heart, Battle for the Sun, For What It’s Worth, Speak in Tongues, The Never-Ending Why, Come Undone.

Ak niekto pozná americkú alternatívnu rockovú kapelu Pixies, dávam do pozornosti cover verziu pesničky Where is my mind. Nemám rád ak niekto preberá pesničky, no musím uznať, že cover verzia od Placebo sa vydarila. Pre porovnanie Pixies / Placebo – Where is my mind.

Odporúčam film Thirteen, ukážka TU. (ps: pesnička Placebo – Protect Me From What I Want).

Oficiálna stránka kapely TU. (ps: naskočí zaujímavé intro, automatický sa spustí pesnička Battle for the Sun).

Príjemné počúvanie.

Placebo – Protect Me From What I Want (live)

itsmartinsedlak

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *